Avoimen toiminnan toiminnanohjaajana työskentelevä Laura pitää monipuolisesta työstään Lilinkotisäätiöllä ja nauttii mahdollisuudesta vaikuttaa omaan työhön ja sen sisältöihin sekä kehittää ja ideoida uutta.
Laura aloitti Lilinkotisäätiöllä vakituisena työntekijänä vuonna 2009. Säätiö oli kuitenkin Lauralle tuttu jo entuudestaan, sillä hän teki opintoihinsa liittyvän harjoittelun Niemenmäkeen rakentuneessa Mäkikodin palvelukodissa jo vuonna 2002.
– Olin juuri avatun Mäkikodin ensimmäinen harjoittelija tuolloin 2002, ja jäin harjoitteluni jälkeen vielä keikkatyöläiseksi Mäkikotiin. Työskentelin siellä sosionomiopintojeni ohella useamman vuoden ajan, Laura muistelee.
Valmistumisen jälkeen työt kuitenkin veivät muutamaksi vuodeksi toisaalle. Kannuksia Laura kävi hankkimassa muun muassa Nuorisoasiainkeskuksella ja Vammaispalveluissa.
– Innostuin hakemaan takaisin Lilinkotisäätiölle Mäkikotiin vakituiseen ohjaajan toimeen vuonna 2009, kun kuulin avautuneesta paikasta eräältä säätiön työntekijältä. Minulla oli hyvät muistot työskentelystä säätiöllä ja jo valmiiksi useita hyviä työkavereita ja tuttuja asukkaita, joten hakemista ei tarvinnut kauan miettiä, Laura kertoo.
Aitiopaikalla avointa toimintaa kehittämässä
Aluksi Laura työskenteli itselleen jo tutuksi tulleessa Mäkikodissa ohjaajana. Vuonna 2013 hän pääsi kuitenkin ensin sijaiseksi silloiseen säätiön päivätoimintaan, ja myöhemmin vakinaiseksi toiminnanohjaajaksi.
– Päivätoiminta, johon tuolloin 2013 menin, muuttui syksyllä 2018 avoimeksi toiminnaksi ja olenkin saanut olla aitiopaikalla kehittämässä, suunnittelemassa ja toteuttamassa uutta toimintamuotoa, Laura sanoo iloisena.
Långin talolla Malmilla järjestettävä avoin toiminta on suunnattu säätiön asukkaiden lisäksi myös muille pääkaupunkiseudun mielenterveys- ja päihdetoipujille. Avoimeen toimintaan kuuluu muun muassa erilaisia kursseja ja ryhmiä sekä liikunta- ja musiikkitoimintaa, kuten kävelyfutista ja kuoro. Lisäksi avoimessa toiminnassa järjestetään voimavarakursseja, kulttuuririentoja ja muuta toimintaa asiakkaiden toiveiden mukaan.
Kattava koulutustausta hyötykäytössä
Ammattikorkeakoulussa suoritettujen sosionomin opintojen, joiden kautta hän päätyi aikoinaan töihin Lilinkotisäätiölle, lisäksi Lauralla on kattava koulutustausta.
– Olen koulutukseltani kuvataiteilija, media-assistentti, sosionomi sekä ekspresssiivinen taideterapeutti. Tällä hetkellä päivitän osaamistani Turun ammattikorkeakoulussa, missä opiskelen työn ohessa ylempää korkeakoulututkintoa kulttuurihyvinvoinnin koulutusohjelmassa, Laura kertoo.
– On hienoa, että olen voinut tuoda opintojeni kautta saamani osaamisen hyötykäyttöön työssäni. Iloitsen lisäksi sitä, että olen nykyisten opintojeni kautta saanut tuoda myös kulttuurihyvinvoinnin näkökulmaa osaksi avointa toimintaa. Siihen liittyvät myös tulevaisuuden haaveeni, Laura lisää.
Kulttuurihyvinvoinnin näkökulma tulee Lauran mukaan jatkossa vielä korostumaan avoimessa toiminnassa, sillä hän tekee tällä hetkellä opintoihinsa liittyen kehittämishanketta, jossa kartoitetaan säätiön asukkaiden ja avoimen toiminnan kävijöiden kulttuurisia tarpeita.
– Kartoituksen pohjalta luodaan tulevaisuudessa uusia työkaluja tavoitteellisen työn tueksi ja palveluiden käyttäjien kulttuuristen oikeuksien toteutumiseksi, Laura toteaa.
Monipuolinen työ yhdistää eri osaamisalueet ja vahvuudet
Kattavan koulutustaustan lisäksi myös Lauran työura on ollut monipuolinen. Hän on työskennellyt niin itsenäisenä kuvataiteilijana kuin sosiaalialan eri tehtävissä, esimiehenä ja asiantuntijatehtävissä.
– Nautin, kun voin nykyisessä työssäni yhdistää eri osaamisalueitani ja vahvuuksiani. Säätiöllä työskentelyssä hienointa onkin ollut mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön ja sen sisältöihin sekä kehittää ja ideoida uutta. Työn kehittäminen on ikään kuin sisään rakennettuna työhöni, Laura iloitsee.
Säätiön avoimesta toiminnasta vastaavana yksikään työpäivä ei ole Lauran mukaan samanlainen. Toiminnanohjaajan töiden lisäksi Laura kuuluu yhteen viidestä säätiön johtotiimistä, asiakastiimiin, jonka tehtävänä on oman strategisen näkökulman johtaminen koko organisaatiotasolla. Asiakastiimi vastaa muun muassa avoimen toiminnan, voimavarakurssien ja vapaaehtoistoiminnan johtamisesta. Laura on mukana myös säätiön sisäisissä työryhmissä sekä puhujatiimissä, joka kiertää erilaisissa tapahtumissa kertomassa säätiön toiminnasta.
– Maaliskuusta 2020 alkaen olen toiminut myös asukasasiamiehenä, huolehtien osaltani siitä, että säätiön asukkaita kohdellaan asianmukaisesti ja hyvin, Laura vielä lisää.
– Monipuolisuus onkin työssäni parasta! Lisäksi voin päivittäin oppia jotain uutta, mistä suuri kiitos kuuluu innostaville asukkaille ja muille avoimen toiminnan kävijöille sekä kaikille kollegoille ja yhteistyökumppaneille, joiden kanssa olen saanut ja saan toimia, luoden suuntaviivoja avoimelle toiminnalle, Laura summaa hymyillen.
Viimeisimmät kommentit