Palveluasumisen lisäksi Lilinkotisäätiö tarjoaa myös tuettua asumista yksiöissä ja kaksioissa, jotka sijaitsevat hajasijoitettuina Helsingissä yleisen asuntokannan seassa. Asunnoissa on valmiina puhelin, peruskalusteet, siivousvälineet sekä tarvittaessa pyykinpesukone, mutta asukas voi sisustaa asunnon haluamallaan tavalla.
Kaksiossa asuvan Elisabetin asunnon pienet yksityiskohdat, kuten taulut, ikkunalaudan kauniit, pienet koriste-esineet ja keittiön ovenpielessä roikkuvat esiliinat luovat asuntoon lämpimän ja kotoisan tunnelman.
– Tykkään käydä kirpputoreilla. Toisinaan etsin jotain tiettyä ja olen löytänytkin, Elisabet sanoo esitellessään kotiaan ja sen kauniita yksityiskohtia.
– Olen asunut täällä tasan vuoden ja viihtynyt hyvin. Muutin tähän Mäkikodista, jossa asuin kolmisen vuotta. Ennen sitä olen asunut myös Viertokodissa sekä Haagassa kuntoutuskodissa, Elisabet kertoo.
Luotsi-toiminta asukkaan tukena
Tuettu asuminen on hyvin itsenäistä, mutta koulutetut Luotsi-ohjaajamme tarjoavat asukkaille henkilökohtaista tukea asukkaan tarpeen mukaan, kuitenkin vähintään kolme tuntia viikossa. Lisäksi puhelinpäivystys palvelee asukkaita ympäri vuorokauden.
Luotsi-ohjaajat auttavat asukkaita esimerkiksi kodinhoidossa, ruuanlaitossa, oman terveyden hoidossa sekä vapaa-ajanvietossa ja muussa asioinnissa tarpeen mukaan.
– Luotsi-Marianne käy täällä kaksi kertaa viikossa ja auttaa mua muun muassa ruoanlaitossa. Viimeksi kun Marianne kävi, niin me tehtiin yhdessä kanankoipia ja riisiä sekä omenapaistos ja vaniljakastiketta, Elisabet kertoo.
Luotsien kanssa tehdäänkin juuri sitä, mitä asukas haluaa, ja käynnit sovitaan asukkaan aikataulujen mukaan.
– Olemme käyneet retkillä ja nyt lähdetään käymään Tallinnassa yhdessä. Haluan käydä Tallinnassa joulutorilla, joten me mennään päiväristeilylle Mariannen kanssa ja käydään Vanhassakaupungissa joulumarkkinoilla, Elisabet sanoo silmät säteillen.
Luotsi-toiminta ei jää kuitenkaan vain kotikäynteihin ja Luotsin ja asukkaan yhteiseen tekemiseen, sillä vaikeinta itsenäisen asumisen alkutaipaleella on usein sosiaalisten verkostojen luominen. Tuetun asumisen asukkaille tarjotaankin myös yhteistä Luotsi-toimintaa, jonka kautta he pääsevät osaksi Luotsi-rinkiä, asukkaista muodostuvaa yhteisöä, joka koostuu samalla alueella asuvista ihmisistä.
Yhdessä rinkiläisten kanssa rakennetaan sosiaalista verkostoa, tutustutaan lähiympäristöön ja vietetään aikaa.
– Olemme käyneet esimerkiksi teatterissa yhdessä ja viime viikolla meillä oli pitsaperjantai, Elisabet kertoo.
Aktiivista ja omannäköistä arkea
Asukkaiden käytettävissä ovat Lilinkotisäätiön ruokapalvelut ja Långin talon avoin toiminta. Elisabetkin kertoo käyvänsä Långin talolla kokoontuvassa Unelma naiset -ryhmässä.
– Tänä syksynä en ole kauheasti kyllä ehtinyt, kun on ollut niin paljon kaikkea muuta, mutta nyt lokakuussa olen päässyt taas osallistumaan, Elisabet sanoo.
Elisabet elää aktiivista ja omannäköistään arkea. Hän käy töissä kaksi kertaa viikossa Niemikotisäätiön ompelimossa ja harrastaa kävelyfutista.
– Viikonloppuisin siivoan, tiskaan, lakkaan kynsiä, kuuntelen musiikkia ja käyn kirpputoreilla. Viime lauantaina kävin myös karaokessa laulamassa, joten kyllä viikonlopuillekin riittää ohjelmaa, Elisabet naurahtaa.
– Katson myös telkkaria tai sitten värittelen. Olen värittänyt useita kirjoja valmiiksi, Elisabet kertoo ja esittelee yhtä monista värityskirjoistaan.
– Tämä on mahtava harrastus! Istun tässä pöydän ääressä, mulla on puuvärit, musiikki soi ja sitten mä väritän.
Asukkaiden toiveita kuunnellen
Kun muutto palvelukodista tuettuun asumiseen tuli ajankohtaiseksi, sai Elisabet toivoa minne päin Helsinkiä haluaisi muuttaa. Hän toivoi pääsevänsä takaisin tutulle asuinalueelle, jossa oli asunut ennenkin.
– Viihdyin todella hyvin tällä alueella ja halusin takaisin, tämä oli ykkösvaihtoehtoni. Ja tämä on kiva asunto, todella tilava ja tässä on iso parvekekin.
– Minulla ei ole kyllä kaipuuta mihinkään muualle, Elisabet pohtii hymyillen.
Viimeisimmät kommentit